Toen de coronacrisis in maart 2020 Nederland bereikte en men opeens van alles over ‘de zorg’ ging zeggen, vroeg regisseur Juul Op den Kamp zich af: Wat gaat er nu eigenlijk in het hoofd van zorgmedewerkers om?
Tussen maart en juni belde zij met 11 zorgmedewerkers om hen te interviewen, tussen hun shifts door. Zorgmedewerkers hebben het eigenlijk nooit over hun eigen emoties; dat lijkt niet zo aan de orde als er mensen ziek zijn en overlijden.
Maar toen zij door de coronacrisis voor het eerst op grote schaal de dood meemaakten, bracht dat een gevoel van machteloosheid met zich mee waar ze niet op voorbereid waren.
Voor veel personages in de film waren de interviews het eerste moment dat zij uitgebreid met iemand over die gevoelens praatten. Daarin bleek dat het tóch belangrijk is om ook over hun eigen angsten en emoties te praten.

Synopsis

De korte documentaire ‘In het hoofd van de dokter’ kruipt in de belevingswereld van zorgmedewerkers terwijl hun leven drastisch verandert door de coronacrisis.

Dit zijn mensen die in een cultuur werken waar je opvalt als je openlijk laat zien dat je werk je raakt, waarvan wordt verwacht dat wat in hun eigen hoofd gebeurt, wordt weggedrukt ten behoeve van de zorg voor anderen.

Elf telefonische interviews gecombineerd vormen een gedachtenstroom die iets zegt over de werkcultuur in de zorg. De anonimiteit van de telefoongesprekken stelt de zorgmedewerkers in staat alles te vertellen en wordt daarmee de kracht van de film.

De aangrijpende verhalen worden gevisualiseerd in animatie, found footage en nieuw gefilmd associatief materiaal; de camera vangt de leegtes op straat, dwaalt door gangen van een leeg ziekenhuis en vliegt ’s nachts over een snelweg naar huis.

Credits
Regie: Juul Op den Kamp
Producent: Sam Godfried / Yalla docs
Cinematografie: Thomas van Krugten
Montage: Maarten Ernest
Animatie: Madeleine Homan
& Joppe de Graaf
Geluid: Thijs Felperlaan
Muziek: Ricky Cherim
Grading: Fernando Barrientos
Grafische vormgeving: Abel van Erkel
Assistent impact: Isa Skolnik

Mogelijk gemaakt door:
het Nederlandse Filmfonds
& Amarte fonds

Share This